Przepis na gofry jaglano-owsiane

Te gofry to mój hit ostatnich tygodni. Przepis pierwszy raz zobaczyłam na blogu vegabanda, ale nieco go zmodyfikowałam. Na wspomnianym blogu znajdziecie wegańskie przepisy, ale z racji tego, że nie jestem weganką, dodałam jajka, mleko krowie i odżywkę białkową. Gofry są przepyszne, sycące, zdrowe i pachną jak te „prawdziwe”. To zapewne za sprawą kaszy jaglanej. Następnego dnia gofry są już wilgotniejsze i takie smakują mi zdecydowanie najbardziej.

To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę czy obiad. Możemy je zjeść na słono albo na słodko. Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk.

PS Takie gofry są idealne do lunchboxa

gofry jaglano-owsiane

Składniki
– 100g kaszy jaglanej (suchej)
– 600ml płatków owsianych (trzy 200ml szklanki)
– 200ml mleka
– 1 jajko
– 20g odżywki białkowej (opcjonalnie)
– 1 łyżka siemienia lnianego
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu/brązowego cukru

Przygotowanie
Ugotowaną do miękkości kaszę mieszamy z suchymi płatkami owsianymi i resztą składników. Masę nakładamy do gofrownicy i pieczemy. Gofry mają być rumiane.

gofry

Gofry możecie podać z dżemem, z serkiem wiejskim i owocami, albo z miodem i twarożkiem. Jeśli preferujecie gofry na słono możecie iść w kierunku english breakfast i podać je z jajkiem sadzonym, bekonem czy pieczarkami. Ci, którzy dbają o sylwetkę mogą podać je z jajkiem i szparagami. Pycha!

22 Comments
  1. Eliza, skąd są podkładki pod talerze? 🙂 Na gofry być może się skuszę, tym bardziej, że napisałaś, że pachną jak prawdziwe! 😀

  2. Czy masę mogę zblendować? Niestety mam w domu takiego jednego, opornego na wszelkie zdrowe zamienniki niezdrowych potraw i zapewne nie będzie chciał jeść, gdy zobaczy płatki albo ziarna 😀

  3. Robiłam gofry z Twojego przepisu i wyszły pyszne. Moja koleżanka tez próbowała je zrobić, ale coś się jej nie chciały odkleić od spodu i nie wyglądały estetycznie. Wydaje mi się, że to kwestia urządzenia ja mam gofrownicę dezala, a ona jakąś taką zwykłą z marketu. Ale jak ma ochoty na gofry to przychodzi do mnie i razem je przygotowujemy. Dzięki za przepis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>