Przepis na dżem daktylowy

daktylowy-dżem-1
Dżem to nazwa robocza, bo w smaku i konsystencji przypomina to bardziej powidła, ale nie zajmujmy się semantyką. Przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Taki dżem idealnie nadaje się na kanapkę z twarogiem półtłustym, do naleśników, placków owsianych czy jako nadzienie do pączków, parowańców itd. Przepis na ten dżem podała mi Mama, na jej blogu możecie przeczytać więcej o wartościach odżywczych daktyli.

Potrzebujemy
– 250g daktyli bez pestek
– sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy bądź szklanka soku pomarańczowego z miąższem 
– szczypta cynamonu

Przygotowanie
Do garnka wrzucamy daktyle, szczyptę cynamonu i wlewamy sok pomarańczowy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 20-25 min. Daktyle powinny wchłonąć cały sok. Całość blendujemy na gładką masę i wlewamy do słoika.

Dla mnie daktyle w takiej formie są świetną alternatywą dla słodyczy. Przysięgam, że smak tego dżemu jest nieco zbliżony do smaku czekolady. Poza tym daktyle i pomarańcze to witaminowa bomba. Nie polecam jednak częstego spożywania, daktyle są kaloryczne. W 100g jest aż 267kcal.

34 Comments
  1. Twoja mama prowadzi bardzo fajnego bloga, podchodzi do niego z pełnym zaangażowaniem. Widocznie masz to po niej 🙂

  2. Czesc dzieki tobie zaczelam swoja rewolucje kulinarna czyli zdrowe jedzonko no i cwiczenia ! Musze sie pozbyc zbednych kilogramow po bobasku nie jest latwo no ale damy rade!!! Pozdrawiam!!!!:) mogla bys podac nazwe bloga swojej mamy…. dziekuje

  3. Elizo, w Twoim blogu najbardziej lubię to, że ilekroć tu wejdę zawsze raczysz mnie nowym wpisem, po prostu widać , że kochasz swoją pracę, szanujesz i traktujesz poważnie. Podziwiam Cię za to i szanuję. Stała czytelniczka 🙂

  4. dzięki temu wpisowi wypatrzyłam u Twojej mamy przepis na kurczaka z carry i wyszedł mi baardzo dobrze:) powideł też kiedyś spróbuje!

  5. Kocham daktyle! Są pyszne i smakują jak toffi! Nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić z nich dżemik. Jutro przygotuję taki słoiczek na pewno :)))

  6. Przepis super, uwielbiam domowe dżemy, ale jestem filologiem i ta źle użyta w zdaniu „semantyka” bije mnie po oczach 😉

  7. Suszone daktyle to niestety prawie same weglowodany, ale fakt mają mnóstwo zdrowych właściwości więc warto jeść byleby nie przesadzać

  8. przepis całkiem smacznie wygląda i brzmi 🙂 muszę wypróbować! 🙂 fajnie, że razem z mamą macie swoje blogii:d btw blog mamy super wygląda!

  9. ile czasu może ten dzem stać zawekowany w słoiku i czy po umieszczeniu tego w słoiku trzeba jeszcze gotowac tak jak inne dzemy czy potrawy idp ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>