Pomysły na wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie, to dla mnie przede wszystkim przepyszny żurek z jajkiem i kiełbaską. To danie nigdy nie smakuje tak dobrze jak w niedzielny, wielkanocny poranek. Cała rodzina siada przy stole, dzielimy się święconką, składamy życzenia i jemy pyszne śniadanie. W tym roku prócz żurku (zrobionego przez mamę) na stole pojawią się też przepiórcze jajka z łososiem, cebulą i śmietanką w kokilkach oraz koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, jajkiem przepiórczym i serem. Oba dania są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.

Przepiórcze jajka w kokilkachjajka przepiórcze w kokilkach
Potrzebne składniki
– 12 sztuk przepiórczych jajek
– plastry łososia
– śmietana 12%
– masło do wysmarowania kokilek
– starty ser
– świeży szpinak
– 1 czerwona cebula
– ząbek czosnku

Przygotowanie
Kokilki smarujemy masłem i wlewamy do nich śmietanę oraz podsmażoną na oleju cebulę. Następnie razem z czosnkiem podsmażamy szpinak i wkładamy do kokilek. Teraz czas na włożenie łososia i wbicie przepiórczych jaj (mniej więcej 4 w jednej kokilce). kokilkiSolimy, pieprzymy, wkładamy kokilki do kąpieli wodnej, a następnie do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Kiedy jajko się zetnie dodajemy ser i pieczemy do momentu, aż  się roztopi. śniadanie wielkanocnePodajemy ze szczypiorkiem, albo rzeżuchą 🙂
Palce lizać!
jajka w kokilkach
Koszyczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską, szpinakiem i przepiórczym jajkiemkoszyczki z ciasta francuskiego na wielkanoc

Potrzebne składniki
– kilka przepiórczych jajek (po jednym na koszyczek)
– opakowanie ciasta francuskiego
– świeży szpinak
– szynka parmeńska
– ser

Przygotowanie
Z ciasta francuskiego wykrawamy kwadraty i ugniatamy je by zrobić koszyczki. Do środka wkładamy podsmażony z czosnkiem szpinak,  szynkę i wbijamy przepiórcze jajko. Następne posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 150stopni do momentu, aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.koszyczki

Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT! 🙂

37 Comments
  1. szkoda że ten wpis pojawił się dopiero dziś,chętnie zrobiła bym koszyczki,ale składników brak :/

    Eliza,wesołych świąt-dla Ciebie i Twoich najbliższych :*

  2. Wygląda pysznie! Jaki rodzaj sera do jajek w kokilkach?:) Dobrać odpowiedni gatunek sera do dania jest mega ważny, a w składnikach nie jest uściślone:)

  3. wygląda smakowicie, jakoś kulinarnie utalentowana nie jestem, ale chyba trudne do zrobienia nie jest, spróbuję 🙂
    przy okazji chciałabym jeszcze zaprosić do poczytania o ciekawej wielkanocnej tradycji w naszej wsi, folklor na całego 😛

  4. Elizka, przepraszam, że pytam w tym temacie – czy jeździłaś już na nowym rowerze miejskim? Rozważam zakup m.in. właśnie tego modelu co Ty- może jakaś mała opinia?:)))

  5. Myślę, że większość ludzi traktuje śniadanie wielkanocne jako taką rodzinną tradycję od lat, więc niekoniecznie będą się pozytywnie nastawiać na takie nowości 🙂 ale dla mnie bomba… smakowa oczywiście 🙂 za rok wypróbuję, o!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>