Naleśniki razowe na słodko i na słono

naleśniki razowe
Uwielbiam naleśniki! Najlepiej smakują mi z nutellą i z bananem, ale jak się jest na redukcji taka kombinacja w ogóle nie wchodzi w grę. Dziś przygotowałam dla was przepis na naleśniki razowe. W smaku niemal nie różnią się od tych „normalnych”, a są duuużo bardziej wartościowe. Jest coś dla tych którzy lubią je na słodko i dla tych którzy preferują je na słono.

Składniki na naleśniki (8-9 sztuk)
– Mąka pszenna razowa (typ 2000) – 1.5 szklanki
– mleko 2% – szklanka
– 2 jaja
– oliwa z oliwek 1/5 szklanki (50ml)
– woda przegotowana 0,5 szklanki
– szczypta soli
– szczypta brązowego cukru

Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i wlewamy 3/4 łyżki wazowej na rozgrzaną, teflonową patelnie. Smażymy z dwóch stron.

Na słodko
Do naleśników na słodko robimy masę z twarogu półtłustego. Połowę kostki twarogu wrzucamy do blendera, do tego łyżeczka miodu, połowa jogurtu naturalnego i połowa banana. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki z nadzieniem zwijamy w rulon i podajemy np. z dżemowymi kuleczkami
razowy naleśnik na słodkonaleśnik razowy na słodko
Na słono
Na patelni dusimy posiekane pieczarki, cebulę, pora oraz startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Na patelni grillowej grillujemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Gdy mięso jest gotowe wrzucamy je do podduszonych warzyw i dusimy przez ok. 4 minuty. Nie zapomnijcie o przyprawach! Proponuję czosnek, słodką paprykę, pietruszkę i oregano.
razowy naleśnik na słononaleśnik razowy
Mówię wam, palce lizać. Naleśniki na słodko możemy sobie zrobić na śniadanie, a w wersji na słono zaserwować na obiad 🙂

Przepis na naleśniki razowe zaczerpnęłam z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com, wariacje na temat nadzienia są już moje.

56 Comments
  1. Ja sobie dziś zafundowałam redukcję na milce i ciastkach imbirowych, więc przyszły tydzień to chyba tylko jogurty. Nutella&banan moja ukochana kombinacja, choć masło orzechowe i nutella oraz dżem winogronowy to dobra konkurencja. Mam dziwne przeczucie, że coś mi nie idzie to odchudzanie.

  2. za słodkimi naleśnikami nie przepadam- mdli mnie już przy drugim kęsie:( – ale te na słono wyglądają przepysznie!!

  3. KOCHAM naleśniki 🙂
    w swoim przepisie nie stosuję cukru/soli i zamiast wody przegotowanej stosuję wodę lekko gazowaną, polecam! wyjdą dużo lepsze 🙂

    1. Dwa tygodnie za mną i prawie dwa kilo do tyłu 🙂
      Najlepsze jest to, że w ogóle nie czuje jakbym była na diecie, bo jem duzo i same pysznosci. Wczoraj np zrobiłam przepyszne krewetki, niedługo wrzucę przepis 🙂

    1. Faktycznie tyle tłuszczu do naleśników to trochę za dużo – tym bardziej, że jak twierdzisz jesteś na diecie. Teraz wiadomo dlaczego jej potrzebujesz skoro się tak odżywiasz:D

    2. Szkoda, że wciąż panuje stereotyp o unikaniu tłuszczu na diecie. Zdrowy tłuszcz jakim niewątpliwie jest oliwa z oliwek jest mega ważny w zbilansowanej diecie 🙂

    3. Nie chodzi o unikanie, ale o umiarkowane spożywanie tłuszczu. A taka ilość to naprawdę spora przesada.

    4. 50ml tłuszczu na 8 naleśników to niewiele. Ja np wsunęłam tylko jednego nalesnika z serem bo mnie zapchał. Ile w nim mogło być tłuszczu, malenko. Zwłaszcza, że smazyłam je na teflonie 🙂

    5. Ale dieta nie polega tylko na eliminacji tłuszczów z naszego jadłospisu. Prawidłowa dieta musi być zbilansowana, a to oznacza, że mamy dostarczać odpowiednią ilość białek, węglowodamów i oczywiście tłuszczów. Tłuszcze wbrew powszechnemu przekonaniu są niezbędne w naszej codziennej diecie. Ostatnio pod postem o zdrowym ożywianiu wypowiadała się fitneslandia, poczytaj sobie jej blog.
      Pozdrawiam

  4. ja wolę naleśniki na słodko np dżemem albo kremem orzechowym a kiedyś nawet z budyniem jadłam też były pyszne 🙂 strasznie mi zrobiłaś smaka wiec już wiem co zjem jutro na śniadanie 🙂

  5. polecam naleśniki z mrożonymi jagodami i ewentualnie bitą śmietaną. Zapewne większość z was będzie miała problem z jagodami, więc trzeba poczekać do lata… Smażymy tradycyjne naleśniki na środek kładziemy 1-2 łyżki zamrożonych jagódek wymieszanych z cukrem pudrem i składamy naleśnika w kopertę, na wierzch można dać „kleksa” z bitej śmietany. mmmmmmm pycha 🙂

  6. Eliza, mam straaaaszne zaległości z czytaniem Twojego bloga, bo ostatnie kilka tygodni w ogóle nie miałam komputera i jak się wchodziło to tylko na chwilę u kogoś. Powiedz mi, jak redukujesz wagę? Naleśniki zrobię chętnie jutro na śniadanie 🙂 Ćwiczysz dużo do tego , czy sama dieta? Jeśli już gdzieś pisałaś o tyvch sprawach to daj znać gdzie szukać 🙂

  7. Eliza czy moze dac konkretny przyklad firmy i w ogole maki jakiej uzylas, bo ja kupilam probowalam i okazaly sie za ciezkie w sensie maka za ciezka i mi nie wyszly buuu

  8. Przepisy super, szczególnie w wersji na słono, ale pisze w zupełnie innej sprawie. Mieszkam tak jak Ty, Elizo w Lublinie i niedługo muszę wybrać sie do fryzjera. Mam dość długie włosy i chciałabym je podciac mniej wiecej do ramion. Akurat bardzo podoba mi sie twoja fryzura ;). Wydaje mi sie ze kiedyś pisałas ze masz obcięte włosy tak aby miały ‚mniej objętości. Byłabym ogromnie za polecenie jakiegoś dobrego, drogiego lub nie fryzjera, dodam ze mam poniżej 20 lat.

  9. Ja ostatnio oszalalam na punkcie tortilla wraps! mozna je przygotowywac z najrozniejszym farszem, ale moj ulubiony to krewetki, pomidory i rucolla. Jako sosu uzywam guacamole wedlug mojego eksperymentalnego przepisu z czerowona cebulka, kolendra, papryczka chilli i oliwa- dealnie komponuje sie z caloscia. palce lizac!!

  10. Elizo, Dziewczyny,

    Nie używajcie brązowego cukru. To nic innego jak cukier zwykły z tą tylko różnicą, że jest brązowy. Nie ma żadnych wartości odżywczych, tak samo, jak cukier biały. Żeby podtrzymać zdrowe nawyki żywieniowe warto wybierać cukier trzcinowy.

  11. Mmmm, smakowicie tu u Ciebie ostatnio. Te słodkie naleśniki, owsianki i ten przepis na faszerowane fetą piersi z kurczaka… Aż mnie to pozytywnie nastraja do dalszego zrzucania kg po ciąży 🙂 Co do Twojego treningu siłowego, wiesz może czym można zastąpić te maszyny do ćwiczenia nóg w domu? Serdecznie zapraszam do nas, teraz może nacieszysz oko, a kto wie, może w przyszłości poszukasz inspiracji dla swojego Maleństwa . Miłego wieczoru!

  12. Jeżeli chodzi o mnie to uwielbiam naleśniki z mąki razowej bez mleka i jajek ze szpinakiem są pyszne, może kiedyś zechcesz dodać taki wpis naprawdę mega zdrowe i mega smaczne.

  13. Oto mój przepis na naleśniki na słono z farszem i szpinakiem ( z serem jak ktoś chce można dodać )

    Potrzebujemy:
    28 g masła lub margaryny
    35 g mąki pszennej
    450 ml mleka
    przyprawy
    2 jajka ( należy je roztrzepać )
    100 g ( należy zetrzeć parmezan )
    300 g ( mrożony lub świeży )
    1 żółtko
    140 g creme fraiche

    Wykonanie: W jakieś misce musimy wymieszać mąkę z mlekiem dodać do tego jaka i wodę. na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu , wlewamy 3-4 łyżki i rozprowadzamy równomiernie ciasto . Smażymy z 2 stron. Ciasta starczy na 7 sztuk naleśników. Gdy to zrobimy topimy mało i mieszamy z mąką. Smażymy 1-2 minuty, doprawiamy dodajemy szpinak. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do naleśnika dodajemy nasz farsz. Wymieszać musimy żółtka z creme fraiche, i parmezanem, który nam zostać. Tym polewamy naleśniki. W piekarniku pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 220-225 stopni.

  14. Oto mój przepis na naleśniki na słono z farszem i szpinakiem ( z serem jak ktoś chce można dodać )

    Potrzebujemy:
    28 g masła lub margaryny
    35 g mąki pszennej
    450 ml mleka
    przyprawy
    2 jajka ( należy je roztrzepać )
    100 g ( należy zetrzeć parmezan )
    300 g ( mrożony lub świeży )
    1 żółtko
    140 g creme fraiche

    Wykonanie: W jakieś misce musimy wymieszać mąkę z mlekiem dodać do tego jaka i wodę. na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu , wlewamy 3-4 łyżki i rozprowadzamy równomiernie ciasto . Smażymy z 2 stron. Ciasta starczy na 7 sztuk naleśników. Gdy to zrobimy topimy mało i mieszamy z mąką. Smażymy 1-2 minuty, doprawiamy dodajemy szpinak. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Do naleśnika dodajemy nasz farsz. Wymieszać musimy żółtka z creme fraiche, i parmezanem, który nam zostać. Tym polewamy naleśniki. W piekarniku pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 220-225 stopni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>