Fit przekąski na grilla

Sezon grillowy w pełni! Grillujemy przynajmniej raz w tygodniu. Czasem w gronie znajomych, a czasem po prostu we dwójkę. No dobra, we czwórkę. Przecież buldogi tez biorą w tym czynny udział (sępiąc i jedząc to co przypadkiem spadnie).

Przygotowałam dla Was kilka pysznych fit propozycji. Niektóre będą błyskawicznie w przygotowaniu, a niektóre nieco bardziej ambitne. Jedno jest pewne, wszystkie są pyszne i warte grzechu. Właściwie to jakiego grzechu? Przecież to wszystko jest FIT! 🙂

Kukurydza z masłem czosnkowym

Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu przekąska. Wystarczy przygotować masło czosnkowe i wysmarować nim kukurydzę. Kluczem do mistrzowskiego smaku tego dania jest dobrej jakości masło klarowane.

Proporcje: ząbek czosnku na dwie łyżeczki masła klarowanego. Do tego szczypta soli i ewentualnie pieprzu. Kukurydza świetnie komponuje się też z wędzoną papryką!

kukurydzka

kuku

Pieczone ziemniaki

Podobnie jak wyżej, przygotowuje je z dodatkiem czosnkowego masła. Wcześniej należy ponacinać zimniaka i go przyprawić. Zamiast kłaść ziemniaki na tacki, grillujcie je w woreczkach do pieczenia.

To zdecydowanie moja ulubiona przekąska z grilla. Ziemniaki for life!

ziemniak

Szaszłyki ananasowo-krewetkowe

Pisałam Wam już o tym połączeniu w poprzednim jadłospisie. I jak w przypadku kukurydzy kluczem do cudownego smaku było masło klarowane, tak tutaj najważniejsza jest marynata. Do jej przygotowania potrzebujemy 2 łyżek sosu sojowego, łyżki miodu i łyżeczki masła migdałowego. W marynacie marynujemy tylko krewetki. Ananas musi być świeży, żadne tam puszki!

szaszłyki-z-ananasem-i-krewetkami

Warzywa z wędzoną papryką

(topinambur, marchew, batat, pietruszka, seler)

Kiedy inni zajadają się kiełbasą, boczkiem czy kaszanką ja wyciągam przyprawę, która nadaje potrawom niesamowity aromat. Wędzona papryka sprawia, że nawet największy mięsarianin pochyli się nad batatem czy topinamburem i zrobi wielkie oczy ze zdumienia. Ta przypawa nadaje mięsnego aromatu.

 

Wege Wrapy z hummusem

Te wrapy to moje ostatnie odkrycie. Nieco zmodyfikowałam ten przepis dodając orientalne przyprawy (kmin rzymski, słodką paprykę, kolendrę).

wrapy

Wrapy podaję z domowej roboty hummusem i sałatką ze świeżych warzyw (cukinia, marchew, szpinak) i sosu z mleka kokosowego i żółtej pasty curry. Na koniec dodaję kolendrę, podprażone nasiona słonecznika i grilluję z dwóch stron

przepis na wrapy

Dajcie znać co króluje u Was na grillu 🙂

 

 

14 Comments
  1. Mięsarianin brzmi prawie, jak marsjanin 😀 Jadłam kiedyś grillowany czosnek. Do całej główki czosnku dodajemy trochę masła i ziół. Zawijamy w folię i na grilla. Pozdrawiam

  2. U nas każdy grill to obowiązkowo grillowane pieczarki – odcinamy nóżki i środek nadziewamy serem z przyprawami np. bryndzą, ale to chyba nie fit :p

  3. Ja uwielbiam grilowanego (pod foliowym przykryciem) kalafiora 🙂 Posypuję go miksem przypraw do pieczonych warzyw. Teraz spróbuję może z masłem czosnkowym 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>