Dlaczego warto jeść zupy + 3 pyszne przepisy

Zupy i kremy królują na naszym stole często, ale to właśnie jesienią jemy ich zdecydowanie najwięcej. Zupy mają mnóstwo cennych właściwości odżywczych: prawidłowo ugotowane na wywarze mięsnym zawierają węglowodany, sporą ilość błonnika i soli mineralnych. Ponadto są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E czy beta-karoten.

Dzięki zawartości błonnika zupy na długo zapewniają uczucie sytości. Co więcej, błonnik sprawia, że perystaltyka jelit działa prawidłowo! Do zup dodajemy zwykle przeróżne zioła, które regulują pracę układu pokarmowego – dobrze sprawdza się tu ziele angielskie, lubczyk czy czarny pieprz.

Wiem, że większość ma problem z wypiciem 1,5 litra płynów dziennie, a przecież taka jest dzienna dawka zalecana przez lekarzy i dietetyków. Jeden pełen talerz zupy odpowiada ponad 2 szklankom wody, co daje ponad 500 ml płynu!

Zupy dzięki przyprawom mają też właściwości rozgrzewające. Imbir, ostra papryka, cynamon czy pieprz cayenne rozgrzewają w chłodne jesienne i zimowe dni, a tym samym chronią przed przeziębieniami.

Dziś mam dla Was trzy przepisy na pyszne zupy: grochówkę, krem z dyni i krem z buraka.

Krem z buraka

krem buraczano dyniowySkładniki:

  • 3 buraki
  • 2 spore kawałki pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 300 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 listki świeżego oregano

Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekany czosnek i imbir. Następnie dodajemy pokrojone buraki i zalewamy wodą tak, by je przykryć. Całość gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Gdy buraki zmiękną, razem z 3/4 upieczonej wcześniej dyni miksujemy na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, przyprawiamy oraz dekorujemy 1/4 pozostałej dyni i oregano.


Grochówka staropolska

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 szklanki grochu
  • 200 g kiełbasy suszonej bądź wędzonki
  • plaster boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie

przepis na grochówkęPrzygotowanie:
Potrzebujemy dwóch garnków. W jednym gotujemy ziemniaki z pokrojoną w kostkę kiełbasą/wędzonką i boczkiem, a w drugim groch (do miękkości). Odlewamy wodę, a groch rozcieramy łyżką, po czym łączymy go z ziemniakami. Na patelni podsmażamy cebulę (do zarumienienia) i zasypujemy mąką, a następnie wlewamy szklankę zimnej wody. Dodajemy jeszcze sól, przecier z pomidorów, majeranek, zmielone ziele i pieprz. Zawartość patelni musimy lekko zagotować, a następnie wymieszać z grochem i ziemniakami.

Krem dyniowo-kokosowy

Składniki:
  • mała dynia hokkaido
  • puszka mleka kokosowego
  • kilka listków tajskiej bazylii
  • sok z jednej cytryny
  • łodyga trawy cytrynowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, aż dynia zmięknie. Następnie dolewamy mleko kokosowe i całość blendujemy. Krem wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z dodatkiem soku z cytryny i trawy cytrynowej. Doprawiamy solą i pieprzem.krem dyniowo kokosowy z tajską bazylią

To jak: którą jutro robicie na obiad? Polecam krem z buraka, mistrzostwo świata! <3

34 Comments
  1. Do buraków nie mogę się przekonać. Chyba po prostu ich nie lubię. Czasami wmuszam w siebie troszkę surówki z buraka z cebulką i sokiem z cytryny, ale to bardzo sporadycznie. Grochówka natomiast – OM NOM NOM NOM! A dyniową robię jutro 😉

    1. Kiedyś też nie przepadałam za burakami. Zaczęłam jeść je.. w ciąży, niby pomocne przy anemii. I tak mi zostało. Takiej jednak zupy z dodatkiem mleka kokosowego jeszcze nie próbowałam. Wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji. 🙂

    2. Dziewczyny a ja uwielbiam nuraki – nie ma nic pyszniejszego niz barszcz czerwony z uszkami w wigilie albo barszcz ukrainski albo barszczyk zbotwinki <3 a buraczki do obiadu zasmazane na slodko cos pysznego i jeszcze cwikła w kazdej postaci na zimno do mięs i wędlin uwielbiam <3 za to do dyni nie moge sie przekonac robilam placki z nia ale zupy jeszcze nie mimo ze mam pelno w ogrodzie 🙂 Eliza Twoje przepisy bardzo lubie-licze na wiecej postow. Zupa krem – to moja ulubiona cebulowa, brokulowa z ptysiowym groszkiem tez nie jest zla 🙂

  2. Krem z buraka był wczoraj:) dyniowa dzisiaj – zrobiłam spory zapas mrożonej, więc zapasy na zimę zapewnione:)
    Jutro pyszna pomidorówka z pieczonych pomidorów – polecam!

  3. ooo krem z buraka zrobię sobie w weekend nigdy nie gotowałam 🙂 ja uwielbiam zupy krem, a moja ulubiona to zupa krem z pomidorów, z ziołami i parmezanem 🙂 i zupa krem z białych warzyw 🙂 pychotka 🙂

  4. Burak- moje ukochane warzywo! Przepadam za wszystkimi barszczami- zabielany śmietanką, czysty wigilijny, ukraiński. Teraz czas na zaproponowany w poście krem 🙂 Dzięki

  5. Do zup mam silny, emocjonalny stosunek. Jedzenie obiadów na tzw. szkolnej stołówce zniechęciło mnie do czegokolwiek poza głównym daniem. I jeszcze zwyczaj, że zupa musi być serwowana pierwsza. ???? Dopiero kremy przełamały moją niechęć. Są idealnym rozgrzewaczem zimą. Kalorie, witaminy i ciepłe w jednym. Z Twojego zestawu największy sentyment mam do grochówki. Zjadł bym nawet teraz, na kolację.

  6. Uwielbiam zupę z dyni, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby przyrządzić ją z mlekiem kokosowym! Dziękuję za ten pomysł! No i za krem z buraka – wygląda obłędnie i domyślam się, że smakuje tak samo 🙂

  7. generalnie nie przepadam za zupami, ale właśnie jesienią często przygotowuję kremy, które jakoś tak wyjątkowo mi zasmakowały. dotąd nie mogę przekonać się do dyni, ale tutaj z dodatkiem mleka kokosowego mnie zachęca 🙂

  8. Zdecydowanie za rzadko jem zupy. Sama nie wiem dlaczego. Zaciekawiłaś mnie tym kremem z buraka. Wygląda smakowicie! A zupę dyniową zrobię na pewno, bo mam ich w domu aż 4! 🙂

  9. W środę byłam na spotkaniu Wenusjanek w Krakowie i tam miała swoje przemówienia Pani dr. nad med Danuta Myłek, która zmieniła moją opinię dotyczącą wywarów mięsnych. W jej opinii to samo zło, bo dzisiejsze sklepowe mięsa to samo zło, a ponadto a białek i węglowodanów nie powinno się łączyć. Wiem, każdy ma jakąś tam opinię, ale jej podejście bardzo mi podpasowało. Wczoraj ugotowałam swoją pierwszą, naturalną zupę ogórkową, z podsmażoną cebulką i czosnkiem na maśle klarowanym i jestem zachwycona. Same warzywa i przyprawy a smak cudowny. Dodałam kolendrę, rozmaryn, natkę pietruszki, seler, por, kapustę włoską, ogórki kiszone, ziemniaki, sól morską i paprykę chili. Niebo w gębie;)

    1. Zgadzam sie,ze bialek i weglowodanow nie powinno sie laczyc(kazdy chemik to wie).Do dyni dodaje jeszcze kilka malych ziemniakow i pozniej blenduje,ale najpierw przysmarzam lekko cebulke,dodaje dynie,ziemniaki,wode.Pycha!

    2. Tutaj masz całkowita rację, że sklepowe miesa to samo zło… dlatego doceniam fakt posiadania rodzicow na wsi i naturalnego miesa i jajek, tak samo tutaj na lubelszczyznie znam tez masarnie, ktore wiem iz posiadaja mieso od rolnikow a nie sztucznie tuczone wieprze czy woły… wiec jak mamy kupowac lepiej kupic miesko od sprawdzonej masarni niz te sztuczne napakowane chemia i woda z marketow.

  10. Przyznam, że nie przepadam za zupami, więc o ile nie mówimy o rosole, żurku, grzybowej i właśnie grochówce, to nie ma tematu 😉 Dlatego drugi przepis brzmi dla mnie obłędnie i aż zapiszę, bo z przyjemnością bym ją ugotowała 🙂

  11. Ja ostatnio jadłam pierwszy raz zupę krem z buraków była bardzo dobra, ale nie było tam dyni. Następnym razem spróbuje połączyć buraki z dynią.

    Pozdrawiam 🙂

  12. Elizka ja calkiem z innej beczki. Mam kłopot z wiazaniem szalów. Czy mogłabyś dodać post z takimi trikami wiązania szalów. Ja mam z tym ogromny problem. Tez w sumie zalezy jaki jest materiał danego szalu. Nie które są okropne i chociaż niewiem jak bym sie starała z wiązaniem to i tak to wygląda fatalnie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>