Bezglutenowe nachosy z wegańskim serem

Dziś mam dla Was genialną imprezową przekąskę. Moja propozycja jest jednak mniej kaloryczna, mniej tłusta i o niebo zdrowsza. Nachosy są z mąki jaglanej, a sos serowy z…ziemniaków!

Wiem jak to brzmi, ale serio, dajcie temu szanse. Sos serowy mimo, że nie ma w nim grama sera ma genialny, serowy smak. To wszystko za sprawą sekretnego składnika, o którym napiszę Wam później.

Nachosy

Składniki:
– szklanka mąki jaglanej
– +/- 300ml wody
– 2 łyżki oleju (neutralnego w smaku)
– szczypta soli
– ulubione przyprawy (kurkuma, słodka papryka, papryka wędzona itd)

Przygotowanie
Mąkę mieszamy z wodą. Ważne jest by podczas tego kroku pozbyć się wszystkich grudek. Jeśli wody okaże się zbyt mało, dolejcie więcej. W następnym kroku dodajemy sól i olej, mieszamy i przelewamy wszystko na patelnie. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Masę przelewamy na blachę (pokrytą papierem do pieczenia) i równomiernie ją rozprowadzamy. Grubość 1cm  będzie ok. Pieczemy w temperaturze 160 stopni co momentu aż masa będzie odpowiednio chrupka i twarda (+/- 45min). Po wystygnięciu kroimy w trójkąty.

sos serowy wege

Sos serowy

Tajemniczym składnikiem są płatki drożdżowe. To one nadają serowy smak. Płatki drożdżowe to moje ostatnie odkrycie. Dodaje je do wszystkich dań „na słono”.

Składniki:
– 3 średnie ziemniaki (ugotowane)
– 1 mały batat (ugotowane)
– pół szklanki płatków drożdżowych
– ząbek czosnku
– 60ml oleju (neutralnego w smaku)
– sól, pieprz, słodka papryka, cebula w proszku, granulowany czosnek
– 3-4 łyżki wody

Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody. Ser można zamrozić i kroić go w plastry (ok. 15min w zamrażarce).

wegański ser

Jestem ogromną fanką tego sosu. Dodaje go do pieczonych ziemniaków, zapiekanek, czy do pizzy. Kuchnia roślinna z miesiąca na miesiąc zdumiewa mnie coraz bardziej. Serio, to jest jakiś kosmos 🙂

 

21 Comments
  1. Wiem ze pewnie pytanie które sie powtarza ale te zdjęcia są takie piękne ! Mogła byś napisać jakim aparatem zostały zeobione i jakiego używasz do codziennego prowadzenia bloga ?:))

  2. O ja Cię kręcę! Wygląda to co najmniej przepysznie! W weekend koniecznie to zrobię, tym bardziej, że odwiedza mnie przyjaciółka:)
    Ja jestem z kolei wielką fanką sernika bez sera:D W nim również nie ma grama sera, a jest przepyszny w smaku i bardzo lekki! Sekretnym składnikiem są tutaj jogurty bałkańskie (do kupienia na pewno w netto i nie wiem czy gdzieś jeszcze).
    Wystarczy wpisać w googlach „sernik bez sera” i wszystko Wam wyskoczy:D A jeśli chcecie przepis, który nigdy nie zawodzi, to dajcie znać, wyślę Wam (mam zapisany w sekretnym zeszyciku z przepisami) 😀

    Pozdrawiam serdecznie i dzięki Elizka za ten przepis!

  3. No ten przepis to zdecydowanie wypróbuję 😀 lubię nachosy, ale że mąż się ‚ogarnia’ i nie może jeść takich kupnych to unikałam. Te zrobię już jutro, będą do filmu :)) Jestem ciekawa czy korzystasz przy gotowaniu z jakichś książek? Możesz jakieś polecić? Ja mięsa nie jem już właściwie pół życia (przestałam mając 15lat) i mam kilka dań, które często robię, może zainteresują Cię któreś z moich przepisowych pewniaków na blogu 🙂

  4. Ja mam takie inne pytanie, jakie polecacie internetowe strony ze zdrową żywnością? Mąki, płatki drożdżowe. Nigdy nie zamawiałam z żadnej strony i trochę się boje. Macie jakieś sprawdzone sklepy?

  5. Podpowiesz może gdzie można znaleźć płatki drożdżowe? Może w jakimś sklepie internetowym? Robiłam już Twój bezsernik i brownie fasolowe – uwielbiam 🙂

  6. Właśnie zrobiłam sos serowy wg. Twojego przepisu – coś fenomenalnego, bo faktycznie smakuje serem!! Nie wolno mi jesc nabialu ze względu na problemy z tarczycą, a ten sos/ser świetnie zastapi mi moj ukochany ser żółty. Oby więcej takich świetnych przepisów na blogu!!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>