12 produktów bogatych w białko – idealne na redukcji!

Rola białka w organizmie ludzkim jest niezwykle ważna: Białko jest materiałem budulcowym każdej komórki naszego ciała, zapewnia jego wzrost, wspomaga i reguluje procesy trawienne. Warto zaznaczyć, że białka są niezwykle pomocne w procesie regeneracji mięśni i pełnią dość ważną funkcję podczas diety redukującej wagę. Dają uczucie sytości i wspomagają metabolizm. Krótko mówiąc, białko jest niezbędne dla większości funkcji życiowych organizmu.  Jednak zbyt duża jego ilość może obciążać wątrobę i nerki. Pamiętacie słynną dietę Dukana? Dopiero po jakimś czasie okazało się jak bardzo jest niebezpieczna dla organizmu.

Abyście mogli wybierać różne produkty białkowe i nie popadać w dietetyczną rutynę, przygotowałam listę produktów o wysokiej zawartości białka w 100 g.

bialko_final

  1. Zarodki pszenne – 27,5 g  – wydobywane z dolnej części pszenicznego ziarna – są najcenniejszą częścią ziarna. Zawierają cały pakiet witaminowy – Wit. B1, B2, B6, a także wapń, potas, magnez, żelazo, cynk. Znajdziemy w nich również błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm.
  2. Wołowina – 22,2g – jest bogata w białko, ale też w tłuszcze. Dlatego warto wybierać chudą wołowinę. Należy też wiedzieć, że wołowina jest bardzo wartościowym mięsem. Zawiera witaminę B6 i B12, do tego jest świetnym źródłem L-karnityny i kwasu linolowego.
  3. Czarna fasola – 22 g   jest bogata w błonnik, witaminy A i E, a także te z grupy B, sole mineralne i … kwasy Omega 3! Co więcej fasola, dzięki zawartości antocyjanów chroni przed przedwczesnym starzeniem.
  4. Pierś z kurczaka – 21,5 g  –  to z pewnością podstawa diety wysokobiałkowej, zawiera bowiem około 20% tego składnika. Oprócz tego, ma sporą zawartość witamin A, C , oraz witamin z grupy B oraz soli mineralnych takich jak : fosfor, żelazao, potas, magnez. Pierś z kurczaka jest lekkostrawna, w sam raz dla osób będących na diecie redukującej.
  5. Odżywka białkowa – 19 g w porcji – odżywki białkowe stanowią doskonałe uzupełnienie diety w białko. Są często stosowane przez osoby po ciężkich, wyniszczających organizm chorobach, jako składnik wspierający regenerację organizmu. Chętnie sięgają po nie osoby aktywne fizyczne. Odżywki wspomagają  regenerację mięśni, przyspieszają metabolizm i regulują pracę układu pokarmowego – więcej o odżywkach białkowych przeczytacie TU.
  6. Tuńczyk w sosie własnym – 16, 3  Tuńczyk (jak wiele innych ryb) zawiera w kwasy omega-3. Do tego jest naturalnie bogaty w potas i ubogi w sód, dzięki czemu pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że tuńczyk może być skażony rtęcią. Całkowicie bezpieczne jest spożywanie do 280g tej ryby tygodniowo.
  7. Kiełki soi – 13,1 g – kiełki soi są źródłem witamin A, B, C, K, a także niezbędnych organizmowi soli mineralnych takich jak fosfor, miedź, magnez, mangan, potas i żelazo. Co więcej, kiełki, pomagają obniżyć poziom ‘złego cholesterolu’, a regularnie spożywane poprawiają kondycję cery.
  8. Soczewica – 12,1 g  –  soczewica zawiera dużą ilość sycącego błonnika, dużą dawkę  kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży. Dodatkowo jest bogata w regulujące pracę układu nerwowego witaminy z grupy B, witaminę K, a także sole mineralne – fosfor, magnez, potas, wapń, miedź, mangan. Soczewica może być spożywana w zastępstwie ziemniaków.
  9. Tofu – 12 g – zawiera sporą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega 3, witaminy E, oraz z grupy B, a także sole mineralne – wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo. Polecane dla osób cierpiących na anemię, jako dobre źródło żelaza.
  10. Serek homogenizowany naturalny – 11,5 g – naturalny serek homogenizowany to dobre źródło nie tylko protein, ale także wapnia – polecany szczególnie dzieciom w okresie rozwojowym, a także osobom starszym, jako uzupełnienie wapnia w diecie. No i wybieramy serek naturalny, a nie truskawkowy czy waniliowy, w którym mnóstwo cukru.
  11. Serek wiejski – 10g – zawiera wapń, witaminy B2, B12 i PP. Taki serek to świetny pomysł na drugie śniadanie bądź na kolację. Ja uwielbiam go z miodem i orzechami, albo na słono, z pomidorem i cebulą.
  12. Białko jaja kurzego 10,9 g – jajo stanowi bardzo dobre źródło witaminy z grupy B i składników mineralnych i oczywiście dużą ilość białka. W jednym, sporej wielkości jaju, znajdziemy 6- 8 g białka.

 

Dbacie o odpowiednią ilość spożywanych białek? Macie jakieś swoje ulubione produkty, które są jego źródłem? 🙂

35 Comments
  1. Odkąd się dowiedziałam o rtęci w tuńczyku to nie tykam już świeżego. To właśnie świeży tuńczyk ma najwięcej rtęci. Ograniczam się też do maksymalnie jednej puszki tuńczyka tygodniowo.

  2. Eliza mam pytanie z innej beczki, kiedy pokażesz metamorfozę salonu? Widziałam na instagramie przepiękny błękitny fotel i nie mogę się doczekać

    Pozdrawiam ANN

  3. Dieta Dukana to byla zmora. Moja mama była na tej diecie 6 tyg i miała problemy z nerkami. Masakra ile osób kiedyś było na tej diecie, katowali swoje organizmy ogromną ilością białka przed długi okres czasu. Pan Dukan okazał się być zwykłym oszustem!

    1. Oczywiście nie była to dieta idealna, ale jedyna, naprawdę JEDYNA na której trochę schudłam…
      Nic innego nie działało…Żadne zdrowe odżywianie, ćwiczenia, 5 porcji dziennie itp, itd.

  4. Wiem jakie wartości odżywcze ma soczewica, ale jakoś nie mogę się do niej przekonać. Nie wiem, mam wręcz odruch wymiotny. Jest mdła i niesmaczna. Może wiecie co zrobić, żeby smakowała lepiej?

  5. Serek wiejski + miód + banan + pokruszone orzeszki to mój ulubiony pomysł na śniadanie. Zapewnia poczucie sytości na długie godziny i jest pycha.

    Polecam

  6. Ja lubię wołowinę, ale mam niestety masę dylematów moralnych, bo jej produkcja jest kosztowna, wymaga ogromnej ilości wody i szkodzi środowisku o wiele bardziej niż na przykład produkcja drobiu.
    Po przeprowadzce do Azji zaczęłam jeść jednak więcej tofu i jagnięciny, bo te produkty są tutaj tanie i popularne, a wołowina za to droższa i trudniej dostępna niż w Polsce, więc i tak musiałam ją ograniczyć. Wcześniej cierpiałam też na anemię z powodu właśnie dużych braków żelaza, a popularność tofu rozwiązała sprawę, więc zdecydowanie polecam wszystkim anemikom 😉

  7. Droga Elizo, zapomniałaś o najbardziej bogatej w białko „rzeczy” – spirulinie! Zawartość białka ma trzykrotnie większą niż mięso (jest więc idealna nie tylko dla wegetarian ale i dla osób aktywnych) 🙂 Sprawdziłam właśnie, ze ta którą teraz jem ma 66 g białka w 100g!

  8. Super artykuł. Idealny dla osób zaczynających ćwiczyć lub odchudzających się. Sam jestem bardzo aktywny fizycznie i oprócz odżywek białkowych zajadam opisane przez ciebie produkty. Należy jednak pamiętać o piciu bardzo dużej ilości wody przy tak dużych porcjach białka!

  9. Ja też byłam na diecie Dukana i schudłam dość sporo w krótkim czasie w ogóle się nie glodzac. Jednak odradzam każdemu! Wyszla mi straszna wysypka na twarzy w okół ust, bardzo swędziało i nic nie pomagało,zmagałam się z nią jakies pół roku. Dodatkowo wyglądałam okrutnie, zapadnięte policzki, ogólnie „odwitaminiona” cera. Efektu jojo nie miałam, ale podupałe zdrowie na pewno.

  10. Dodałabym tez nasiona Chia maja duzo białka i nożna z nich zrobić pyszny deser np na bazie mleczka kokosowego 🌸🌸🌸

  11. Eliza Wydrych Strzelecka napisał(a):
    Kwiecień 27, 2016 o 10:09 am

    Lalala, nie miałaś po niej efektu jojo?

    Stosowałam ją dwa razy na przestrzeni dwóchlat i po pierwszym razie, po skończeniu diety przytyłam ok 2kg (a schudłam ok 12), za drugim razem, schudłam ok 10 kg i przytyłam trochę więcej ale złożyło się na to więcej czynników (choroba, kontuzja kręgosłupa itp, itd.)
    Niestety pomimo dobrych wyników czułam się na niej słabo i miałam MEGA ciągoty na węglowodany.
    Pozdrawiam:)
    LALALA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>